onsdag 26. juni 2013

Soloutstilling Zoltin Peeter: The Map / The Area i arteriet


Lørdag fant åpningen av The Map / The Area sted, og her er en liten stemningsrapport.

Zoltin Peeter arbeider mye med blandet teknikk på enten papir eller bomullscanvas. For denne utstillingen har han tatt med seg bomullen. Den er lettere å frakte enn papir. Bilen var jo også ladet med campingutstyr til hans tre-ukers rundreise i Norge.


The Cloud og The Map/The Area som bakgrunn her for litt observasjon. Peeter bruker som elementer i sin kunst strukturer i landskapet og strukturer i fjellformasjoner. I tillegg er de imaginære linjene vi ser på kart viktig, som kontrast og som en erindring om et slags styrende element i hvordan vi opplever landskapet. I bildet The Map/The Area (til høyre) ser vi hvordan kunstneren zoomer inn på territoriet med et kryss, en stedsbestemmelse, eller som en kameralinse. De buete linjene i rødt, oransje, gult grønt og fiolett henspeiler på polarsirkelens buete form og nettopp regnbuens farger. Kort fortalt er kunstverkene en slags fri gjendiktning av data som kunstneren møter på sine reiser i Norden. Sorte linjer kan være fjell, fosser, konturer av snø som smelter, meridianer på kartet og minner om lengre vandreturer.


arteriet tegner og forteller. Kunstneren i forgrunnen. De mindre arbeidene til Peeter inneholder og formidler de samme elementer og verdier. Men de er litt mer lekne, mer som en improptu. Man kan kalle de større verkene mer for symfonier, mens de små verkene kan minne om en slags strykekvartett eller nettopp en 'improptu'.


Veldig hyggelig med lydhør forsamling. Vi gjennomgikk Peeters elementer i arbeidene sine, hvordan han henviser til virkeligheten med en ganske streng tilnærmelse. Han ivaretar strenge selvpåtatte grenser for hvilke elementer og temaer han vil bruke. Likevel kan vi spore en stor frihet innenfor de satte rammene. Tegningene er  en slags svart-grå-hvite landskapsmalerier. Det er kanskje er en selvmotsigelse i den romantiske tradisjonen. Men Peeter kaller seg mer en neo-romantiker. Balansen er viktig, kartet /terrenget, mørke / lys. Men ikke minst kjærligheten til og lykken over å oppleve det nordiske landskapet. arteriet er veldig stolt over å dele denne kjærligheten med dere. Utstillingen varer til og med 13. juli. Åpningstider er ons - lør, 12 - 17.Avslutningsvis, Zoltin Peeter ser på Øyet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar