onsdag 29. mai 2013

Claire Smith Soloutstilling

Season: Divisions of the year

Kunstneren (til høyre) sammen med Anne Marie.
Claire Smith tok sin kunstutdannelse ved Falmouth School of Art and Design. I 1995 kom hun til Norge. For tiden arbeider hun som lærer i billedkunst ved Kristiansand International School samt ved Kulturskolen.Hvilke kriteria ligger bak valgene man tar i kunstverdenen? Jeg kan med hånden på hjertet si at denne kunstneren leverer kvalitetsarbeid. Dette er det man kaller 'Bra Kunst'. Men hvordan kan jeg hevde dette uten å havne i en kunstkritisk tautologi?

Uansett er det det som i første omgang gjelder: kunst er bra fordi man sier det er bra. 'Det er jo åpenbart!' forteller man vennene sine, når man først vil overbevise dem om sine kunstvalg. I første omgang kan kunst, som musikk, bare forsvares tautologisk.


I andre omgang, derimot, kan man, som med musikken, komme med et par kriterier for ens personlige valg, ofte kjennetegnet av en historisk analyse av tidligere valg. Det som har kjennetegnet mine preferanser når det gjelder både kunst og musikk er det følgende:
  • Det oppleves som noe nytt
  • Det vekker nysgjerrigheten
  • Grundig gjennomføring av temaer
  • Stadig overraskende

Claire Smith har gjort arbeidene sine til en oppmerksomhetsøvelse. Lys gjennom blomster, lys gjennom snø, lys gjennom trær, lys gjennom trær og blomster, snø og trær. Dette i tillegg til det stadig skiftende lyset til Norges fire intense årstider gjør det til en fest for inntrykket i øyeblikket. Sagt på en annen måte: denne tilnærmelsen er definitivt veldig impresjonistisk.


Noen av arbeidene hennes minner også i metode og teknikk på de vi ofte kjennemerker med impresjonismen. Samtidig ser vi andre arbeider som intar en mye strengere form. Ikke de føyelige linjene som sprer seg utover bildet, men rette linjer i et minimalistisk uttrykk.


Likevel vil jeg hevde at det som kan minne om en streng modernisme, ikke har den virkningen på meg. Smith inviterer gjennom sine arbeider til å se skjønnhet, lekenhet og øyeblikket som fanger lyset i en behersket men intens orgie av farger.


Kunstneren har tatt noe av det beste fra kunsthistorien, blandet det og kommet med noe nytt. Jeg gleder meg til å se hvilken retning hun tar i kunstnerskapet sitt etter denne utstillingen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar